Meslekler

Araştırma Görevlisi Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları 2021

Üniversitede kalmak ve araştırma görevlisi olmak mı istiyorsunuz? Araştırma görevlisi nedir? Ne iş yapar? Araştırma görevlisi 2021 güncel maaşları ne kadar? Araştırma görevlisi olmak için gereken şartlar nelerdir? Araştırma görevlisi ilanları ve daha pek çok fazlası bu yazımızda sizlerle…

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ NEDİR? NE İŞ YAPAR?

Yurt içi ve yurt dışında akademik kariyer yapmak ve üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışmak için ilk adım araştırma görevlisi olmaktır. Tanım olarak; Araştırma görevlileri, bağlı bulundukları yükseköğretim kurumlarında (üniversitelerde) eğitim ve öğretim çalışmalarına katkı sağlayan, bilimsel çalışmaları yerine getirmek maksadıyla, kendilerine yükseköğretim kurumu yetkili organları tarafından verilen deneysel çalışmaları, araştırma ve incelemeye dönük görevleri üstlenen, sınav gözetmenliği, asistanlık yaparak öğretim görevlisi olma yolunda ilerleyen akademik personellerdir.

Yükseköğretim kanununa göre araştırma görevlilerinin asli görevleri, üniversitelerde bilimsel düzeyde araştırma, inceleme ve deneysel çalışmalar yapmaktır.  Yüksek lisans (master) ve doktora düzeyinde eğitimini sürdürerek akademik kariyerine devam ederler. Bu açıdan araştırma görevlisi kadroları esasen akademisyenlik mesleğinin ilk basamağıdır diyebiliriz. Doktorasını tamamlayanlar doktor, doçent ve profesör olarak yükselebilirler. Bunun dışında üstleri tarafından kendilerine verilen görevleri de yerine getirirler. Bu görevler genellikle şunları içerir:

  1. Devlet üniversitelerinde veya özel üniversitelerde, araştırma görevlisi olarak görev yapan personeller vize ve final sınavlarında gözetmenlik yaparak eğitim ve öğretim faaliyetlerine yardımcı olurlar. Ayrıca kendilerine asistanlık görevleri de verilmektedir. Ödev çalışmaları yapmak, yapılan ödevleri değerlendirmek gibi. Araştırma görevlileri bu görevlerini ifa ederken belirli bir maaş almaktadırlar.
  2. Asistan olarak, derse girme zorunluluğu olmasa da, öğretim görevlisinin toplantı, konferans ya da hastalık gibi mazeretli olduğu durumlarda, kendisinden derse girmesi istenebilir. Böyle durumlarda geçici olarak bu görevi yerine getirirler.
  3. Fakülte ya da bölüm yönetimi, araştırma görevlisine ders programlarının ve içeriklerinin hazırlanması, Erasmus koordinatörlüğü gibi çeşitli idari görevler de verebilir.
  4. Üniversitede okuyan öğrencilerin danışmanlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olurlar. Ders seçme işlemlerinin doğru şekilde yapılmasını sağlarlar.

 

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR? ARANAN ŞARTLAR NELERDİR?

Araştırma görevlisi olmak için öncelikle gelecek hedefinizin akademisyenlik olması önemlidir. Üniversitede okuduğunuz bölümdeki ders notlarınızın yüksek olması, yabancı dil seviyenizin çok iyi olması ve araştırma görevlisi ilanlarında ilan edilen ALES sınavı puanınızın yeterli düzeyde olması önem taşımaktadır.  İngilizce artık bir dünya dili haline geldiğinden alanınızla ilgili yabancı üniversitelerde yayınlanan akademik çalışmaları ve yayınları okuyup anlayacak kapasitede İngilizceye hakim olmalısınız.  Özetlersek araştırma görevlisi olmak için gereken başlıca özellikler şunlardır:

  1. Üniversite mezuniyet puanının yüksek olması.
  2. Yabancı dil ve ALES sınavlarından rakiplerinizden daha yukarı puanda olmanız.
  3. Alanınızla ilgili konularda yetkinlik kazanmış olmanız gerekmektedir.

Üniversiteler, kendi bünyesinde çalıştıracağı akademik personel alımı için ilana çıktığında ALES ve yabancı dil sınavı puanı, mezuniyet ortalaması ve mülakat sınavından alınan puanların ortalamasına göre araştırma görevlisi almaktadır. Bu hesaplamada ağırlıklı oran, ALES sınavından alınan not olmaktadır. Başvuruda bulunmak için alt sınır ise ALES sınavından en az 70 almış olmak, yabancı dil için geçerliliği kabul edilen KPDS, ÜDS, YÖKDİL, TOEFL gibi sınavlardan birinden en az 50 puan almış olmak gerekir.

YÜKSEK LİSANS YAPIYOR OLMA ŞARTI GETİRİLDİ!

Resmi Gazete’de yayınlanan ve 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlükte olan, 2547 sayılı kanunda yapılan değişiklikle, araştırma görevlisi alımında lisans mezunu olma şartı yerine lisansüstü eğitime devam ediyor olmak şartı konulmuştur. Bu açıdan bakıldığında, araştırma görevlisi olmak isteyenlerin mutlaka tezli bir yüksek lisans programına kayıt olarak, araştırma görevlisi ilanlarına başvuru yapması önemlidir.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ OLMAK İÇİN YAŞ SINIRI VAR MI?

Özel üniversitelerde ya da devlet üniversitelerinde araştırma görevlisi / asistan olmak için “35 yaşını doldurmamış olmak” şartı aranmaktadır. Öğretim görevlisi olmak isteyenler için yaş sınırı bulunmamaktadır.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ OLMAK ZOR MU?

Her mesleğin kendine göre farklı zorlukları olduğu gibi bu meslekte de zaman zaman zorlanacağınız zamanlar olacaktır. Araştırma görevlisi (Asistan) olmak için, özellikle ilk başvuruda, diğer adaylarla yarışırken öne çıkmanız için gereken yüksek ALES puanı, okul mezuniyet ortalaması, yabancı dil puanı gibi yeterlilikler için ciddi anlamda çaba göstermeniz gerekecektir. Bilim insanı olmak özveri gerektiren bir alandır. İdealist düşünen ve bu anlamda hayatını yönlendiren bireylerin akademik hayatta başarılı olacaklarına şüphe yoktur.

2021 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ MAAŞI NE KADAR?

2020 yılında  yapılan memur maaş zammı ile birlikte, araştırma görevlisi olarak 7/1 kademe dereceli bir araştırma görevlisinin net maaşı %15 vergi oranında iken 6.479 TL, %20 vergi oranına girildiğinde ise 6.365 TL olmuştur. 5/1 kademeli derecedekilerin maaşı %15 vergi diliminde 6.577 TL, Yüzde 20 vergi diliminde ise 6.462 TL’dir.  4/1 kademe dereceli olanların maaşı ise Yüzde 15 vergi bandında 6.593 TL, Yüzde 20 vergi bandında ise 6.477 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.  2020 yılı Temmuz ayında yapılan maaş zammı ve enflasyon farkının ilave edilmesiyle net maaş biraz daha yüksek olmaktadır. Yukarıda verilen maaşlara Asgari Geçim indirimi (AGİ) eklenmemiştir. Bunun dışında belli branşlarda döner sermayeden pay alan araştırma görevlilerinin aldıkları ücretler ve yabancı dil tazminatları da hariçtir.

Vakıf üniversitesinde yani özel üniversitelerde çalışan araştırma görevlilerinin maaşları da, devlette çalışanlara yakın olmaktadır. Elbette özel sektör olduğundan, maaşlar üniversiteden üniversiteye değişebilmektedir.

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ VE ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ARASINDAKİ FARKLAR

Öğretim görevlisi olarak çalışanların asıl görevleri, üniversitelerde ders vermek ve sınav, ödev gibi çeşitli uygulamaları yerine getirmektir. Öğretim görevlisinin haftada en az 12 saat derse girme yükümlülüğü bulunmaktadır.  Araştırma görevlileri ise, zorunlu haller dışında ders verme görevinde bulunmazlar. Onların asıl görevi, bilimsel çalışmalar, inceleme ve araştırmalarda bulunmak, yüksek lisans ve doktora yaparak akademisyenliğe hazırlanmaktır.

2021 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ALIMI İLANLARI

Yükseköğrenim kurumları tarafından ihtiyaç olduğunda araştırma görevlisi pozisyonları için kadro alımı ilanlarına gidilmektedir. Geçen yıla kadar tüm ilanlar Yükseköğretim Kurulu (YÖK) resmi sitesinin akademik kadro ilanları sayfasından duyurulmaktaydı. Ancak bu uygulama şu anda aktif değil. Güncel araştırma görevlisi alımı ilanları için kullanabileceğiniz adresler aşağıdadır.

İlan.gov.tr üzerinden akademik personel alımı ilanlarına ulaşabilir ve en güncel ilanlara göz atabilirsiniz.

Devlet Personel Başkanlığı üzerinden akademik personel alımı ilanlarına ulaşmak için tıklayınız…

Bu adresler dışında, üniversitelerin kendi internet sitelerinde yayınlanan akademik personel ilanlarını takip ederek başvuruda bulunabilirsiniz. 2021 Ocak ayında yapılacak olan memur maaş zammı sonrası araştırma görevlisi ve diğer akademisyen kadrolarının ne kadar maaş alacakları ile ilgili bilgilendirmeyi de maaşlar belli olduğunda sizlere aktaracağız.

KariyerHaber.Net sitemiz üzerinde arama yaparak en güncel akademik personel ilanları ile ilgili son bilgilere ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu