Havacılık Yönetimi Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları, İş İmkanları

Ülkemizde Sivil Havacılık Yüksek Okulu bünyesinde eğitimi verilen “Havacılık Yönetimi” bölümü lisans programı, havayolu ulaştırmacılığı alanında ihtiyaç duyulan personeli yetiştirmek için açılmış bir bölümdür. Havacılık yönetimi, sadece uçuş yönetimi ile sınırlama olmayan, muhasebe, pazarlama, finans, güvenlik, kalite kontrol, Hava hukuku, lojistik ve hava alanı işletmeciliği gibi birçok disiplinin iç içe geçtiği bir organizasyonu tanımlar.
Gelecek kariyerini havacılık yönetimi alanında seçmenize yardımcı olmak için havacılık yönetimi ile ilgili en çok sorulan sorular hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Havacılık konusunda en çok merak edilen sorular arasında; Havacılık Yönetimi nedir? Ne iş yapar? Havacılık bölümü maaşları ve iş olanakları nelerdir? Havacılık yönetimi mezunları nerelerde çalışır? (2023) Taban puanları ve başarı sıralamaları gibi sorular gelmektedir.
Havacılık Yönetimi Ne İş Yapar?
Havacılık yönetimi mezunları, hava alanlarında ve hava limanlarında istihdam edilmektedir. Devlet (kamu) ve özel sektörde iş bulabilirler. Hava alanlarında yolcu hizmetleri, kargo işlemleri, planlama ve pazarlama, ulaştırma gibi farklı alanlarda iş imkanları bulunmaktadır.
Kendini geliştirmiş bir havacılık yönetimi mezunu birinin, iş hayatında başarılı olması beklenen bir durumdur. Deneyimli ve iyi yetişmiş personele ihtiyaç duyulan bu sektörde ilerlemek tamamen sizin çabanıza bağlıdır.
Hava ulaştırmacılığı alanında sizden sorunların önceden tespit edilip çözülmesi, planlama ve organizasyonun sağlanması, yolcuların en rahat ve güvenli şekilde ulaşımlarının sağlanması, kargo ve lojistik hizmetlerinin hızlı ve eksiksiz yerine getirilmesi ve yenilikçi çözümler sağlanması, kriz anlarında gerekli aksiyonların alınarak sistemin düzenli işleyişine katkı sağlamanız beklenmektedir.
Havacılık Yönetimi Bölümü Eğitimi Ne Kadar Sürer?
4 yıllık bir lisans eğitimi ile tamamlanan bölüm, eşit ağırlık puanı ile öğrenci almaktadır. Havacılık yönetimi bölümü, işletme fakültesi ya da Havacılık ve Uzay Fakültesi içinde yer alan bir branştır.
Havacılık yönetimi bölümünde okumak isteyen kişilerin, insan ilişkileri gelişmiş, en az bir yabancı dili iyi şekilde konuşabilen, esnek çalışma temposuna ayak uydurabilen, sabırlı, ekip çalışmasına yatkın, kriz yönetimine hakim kişiler olması gerekmektedir.
Havacılık Yönetimi Bölümü İş İmkanları
Bölüm mezunları hava yolları şirketlerinde devlete ya da özel şirketlere bağlı olarak çalışabilirler. Hava limanlarında yer hizmetleri, hava ulaştırma, lojistik ve pazarlama gibi kısımlarda görev alırlar.
Bağlı oldukları birimlerde idari görevler alarak, planlama, organizasyon, kalite kontrol yönetimi, süreç yönetimi ve kriz yönetimi gibi görevleri yerine getirmektedirler.
Mezunların önemli bir kısmı Çelebi, Havaş, TGS gibi yer hizmetleri şirketlerinde, harekat memuru, yer hizmetleri memuru gibi idari pozisyonlarda çalışmaktadır. Ayrıca ülkemizin göz bebeği olan Türk Hava Yolları ve Özel bir girişim olan Pegasus gibi şirketler de çalışma imkanları bulunmaktadır.
Diploma size sadece işe başvuru şansı vermektedir. İşte ilerlemeniz ve başarılı olmanız ise tamamen size bağlıdır. Yabancı dilinizi geliştirmeli, çeşitli eğitimlere ve kurslara giderek daha nitelikli bir hale gelmek için sürekli çalışmalısınız. Havacılık gibi dinamik ve her gün gelişen bir sektörde, siz de kendinizi yenilemeli ve değişimlere ayak uydurarak devam etmelisiniz.
HAVACILIK YÖNETİMİ NEDİR? MEZUNLARI NE İŞ YAPAR? (VİDEOLU ANLATIM)
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ile Havacılık Yönetiminin farkı nedir?
Sivil hava ulaştırma işletmeciliği ön lisans yani iki yıllık bir eğitimi olan bir bölümdür. TYT puanı ile öğrenci almaktadır. Havacılık yönetimi ise lisans yani 4 yıllık bir program olup AYT puanı ile öğrenci almaktadır.
Sivil hava ulaştırma işletmeciliği daha çok vakıf yani özel üniversitelerde açılan bir bölümdür. AYT puanınız yeterliyse, tavsiyemiz dört yıllık olan havacılık yönetimi bölümünü okumanızın daha avantajlı olacağı yönündedir.
2 yıllık sivil hava ulaştırma işletmeciliği mezunları da bu sektörde iş bulma imkanına sahiptir. Ancak isterlerse DGS sınavına girerek, yeterli DGS puanını alarak 4 yıllık havacılık yönetimine geçiş yaparak eğitimlerini tamamlayabilirler.
Hangi Üniversitelerde Havacılık Yönetimi Bölümü Var?
Ülkemizde 100’den fazla üniversitede bu bölüm okutulmaktadır. Bölüm mezunlarının görüşlerine bakıldığında en iyi havacılık bölümü eğitimi verilen üniversiteler arasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi önde gelmektedir. Özellikle devlet üniversitelerinin tercih edilmesinin daha faydalı olacağı belirtilmektedir.
Havacılık Yönetimi Özel Şartları Nelerdir?
- Bu bölümde okuyan öğrenciler uygulamalı dersler ve stajlarını özel ve resmi havacılık işletmelerinde yaptıklarından dolayı, bölümü kazananlara güvenlik soruşturması yapılmaktadır. Güvenlik soruşturması olumsuz çıkan adaylar bu bölümde eğitim alamazlar.
- Bu bölümde okumak için adli sicil yönünden temiz olmak ve gerekli sağlık şartlarını taşıdığını gösterir bir heyet raporunu almak gereklidir.
- İleri derece göz kusuru olanlar hariç, belirli düzeyde görme sorunu olanlar da bu sektörde iş bulabilmektedir.
- Havacılık yönetimi bölümünde cinsiyet ayrımı gözetmeksizin eğitim verilmekte ve aynı şekilde mezunlar istihdam edilmektedir. Çalışma alanı olarak kadınların her sektörde olduğu gibi bu sektörde de rahatlıkla uyum sağlayabileceği ve başarılı olabileceği bir alandır.
- Boyu kısa olanlar açısından bu bölümü okumakta bir sakınca bulunmamaktadır. Kabin memuru ve pilotluk gibi spesifik meslekler dışında yer hizmetlerinde ve hava ulaştırma hizmetlerinde çalışanlarında boy ve kilo sorun olarak kabul edilmemektedir.
Havacılık Yönetimi Bölümü Dersleri
Havacılık yönetimi bölümünde okutulan derslere bakıldığında üç sınıfta toplandıkları görülmektedir.
- Havacılık dersleri
- İşletme dersleri
- Yönetim dersleri
Havacılık sektöründe çalışırken ihtiyacınız olan bilgiler havacılık dersleri kapsamında size verilir. İşletme dersleri planlama, muhasebe, süreç yönetimi, organizasyon gibi kritik alanlara sizi yetiştirir. Yönetim dersleri de yöneticilik becerilerinizin gelişmesine odaklıdır.
Havacılık Yönetimi 1. Dönem Dersleri : Sivil Havacılığa Giriş – Havacılık Tarihi – İşletmeye Giriş – Sosyal Sorumluluk Projeleri
Havacılık Yönetimi 2. Dönem Dersleri : Genel Ekonomi – Genel Muhasebe – Hava aracı Temel Bilgisi
Havacılık Yönetimi 3. Dönem Dersleri : Havacılık Hukuku – Meteoroloji – Hava Seyrüseferi – Yer Hizmetleri – Temel Harekat
Havacılık Yönetimi 4. Dönem Dersleri : İstatistik – Yolcu Hizmetleri – Finansal Yönetim – Yük Kontrol ve Denge – Havacılık Haberleşmesi
Havacılık Yönetimi 5. Dönem Dersleri : Havacılık İngilizcesi 1 – Kalite Yönetim Sistemleri – Maliyet Yönetimi
Havacılık Yönetimi 6. Dönem Dersleri : Hava Trafik Hizmetleri – Havayolu Yönetimi – Filo Planlama – Tehlikeli Maddeler
Havacılık Yönetimi 7. Dönem Dersleri : Havacılık Bakım Yönetimi – Havayolu Endüstrisinin Gelişimi – Hava Kargo Yönetimi
Havacılık Yönetimi 8. Dönem Dersleri : Havaalanı Tasarımı – Kriz Yönetimi – Havacılıkta İleri Konular
Havacılık Yönetimi Bölümü Zor bir bölüm mü? Dersler Kolay mı?
Genel olarak orta zorlukta bir bölümdür. İşletme derslerinde bolca matematik görüldüğünden, matematikle arası kötü olanlar biraz zorlanabilirler. Ama iyi bir gelecek hedefi olanlar rahatlıkla bu bölümü tercih edebilir ve eğitimlerini zorlanmadan tamamlayabilirler.
Havacılık Yönetimi Mezunları Yurt dışında Çalışabilir mi?
İyi şekilde yabancı dil bilgisi olan ve mesleğindeki yenilikleri ve gelişimleri global çapta takip edenler, çok rahat yurt dışında da çalışabilmekte ve daha iyi maaş ve çalışma şartları ile kariyer yapabilmektedir.
Havacılık Yönetimi Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş alır? 2023 Maaşları Ne Kadar?
Çalıştığınız işletmeye, (özel ya da kamu) ve pozisyonunuza göre değişen ücretler bulunmaktadır.
Havacılık Sektörü Maaşları 2023 Yılında şu şekildedir:
- DHMİ Hava Trafik Kontrolörü Maaşları: 30.000 – 50.000 TL arasındadır.
- Asistan DHMİ Hava Trafik Kontrolörü: 22.000 TL civarı almaktadır.
- Yardımcı Pilot Maaşı: Aylık 60.000 TL
- Kaptan Pilot Maaşı: 90.000 – 110.000 TL arasındadır.
- Host ve Hostes (Kabin memuru) Maaşları: 15.000 – 30.000 TL
Havacılık Yönetimi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Türkiye’de saygın bir kariyer imkanına sahip olan havacılık yönetimi bölümü hakkında bu bölümü yazmak isteyen ya da mezunların iş imkanları hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler tarafından merak edilen sorular ve cevapları şu şekilde:
Havacılık Yönetimi Okuyan Ne Yapar?
Havacılık Yönetimi Okuyan Biri Pilot Olabilir Mi?
Havacılık Yönetimi Boy Sınırı Var Mı?
Havacılık Yönetimi Önü Açık bir Bölüm Mü?
Havacılık Yönetimi Eşit Ağırlık Mı?
Havacılık Yönetimi KPSS Atama Puanları – 2023